• Amazing
   Fitness Features

   Bij QuantumFit kunt u terecht voor een
   zeer gevarieerd programma aan
   sportactiviteiten.
   Gratis dagpas! Inschrijven

Spiervezelfs - Fast en Slow Twitch

Spiervezels – Fast en slow twitch

Ieder lichaam is uniek en zit anders in mekaar. De één is mager terwijl de ander breed en gespierd is. Voor een groot gedeelte heeft dat te maken met je genen. Je genen bepalen dus ook wat voor spiervezels je hebt. Je spiervezels zijn onder te verdelen twee soorten, zoals de titel ook aangeeft: fast twitch en slow twitch.

Hoe is een spier opgebouwd?

Een spiervezel is maar een ‘klein’ gedeelte van de hele spier. De spier bestaat uit meerdere spierbundels en een spierbundel bestaat weer uit een groep spiervezels. Deze spiervezel is ontstaan door een versmelting van meerder spiercellen. Wanneer je de spiervezel onder een microscoop zou bekijken, zie je een dwarsgestreept patroon. Daardoor wordt deze spiersoort ook een dwarsgestreepte spier genoemd.

Het verschil tussen de spiervezels.

Je spiervezel bestaat dus uit twee soorten vezels, slow twitch(type l) en fast twitch(type ll). De fast twitch vezels zijn vervolgens onder te verdelen in zeer snelle vezels (type llx) en middelmatige snelle vezels (type lla). Wij onderscheiden dit keer alleen de type l en type ll spiervezels.

De type l spiervezels worden gebruikt tijdens een landuruge activiteit. Deze eigenschap zorgt ervoor dat deze spiervezels geschikt voor duurtsporten. Denk hierbij aan marathonlopers (plaatje rechts), deze sporters hebben vaak veel van deze slow twitch spiervezels. Verder zijn deze spiervezels belangrijk voor een goede lichaamshouding en daarvoor zijn ze constant aangespannen.

Type ll spiervezels worden gebruikt tijdens een korte maar zeer krachtige inspanning. Deze vezels kunnen snel samentrekken en daardoor veel kracht voortbrengen, maar worden snel moe. Daarom zijn deze spiervezels niet voor een langere tijd actief. Neem bijvoorbeeld een sprinter (plaatje links), deze persoon moet op de 100 meter alles geven.

Het belangrijkste verschil is de snelheid waarmee ze te activeren zijn, het uithoudingsvermogen en voor welke activiteiten ze hierdoor geschikt zijn. Door training kunnen slechts kleine aanpassingen aan de verhouding worden gebracht.


Terug
QuantumFit   Skager Rak 14   9642CZ Veendam.   Tel: 0598-633250   Email: info@quantumfit.nl